November 1-jétől nem lesz lehetőség arra, hogy az adózó kérelmére felfüggesszék a hivatalból indult hatósági eljárást - ezt is tartalmazza az adózás rendjéről szóló törvény módosításának parlament előtt levő tervezete. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a jelenlegi szabály visszaélésekre ad lehetőséget. Ilyen, amikor a vállalkozás nem fizeti meg az eljárási illetéket vagy az igazgatási szolgáltatási díjat, amelynek nyomán az eljárás megszüntethető. Ha a képviselők is rábólintanak a javaslatra, úgy novembertől már nem lehet akadálya a hatósági eljárás lefolytatásának az, ha a cég elmulasztotta megfizetni az illetéket.

Megszüntetné az adatszolgáltatási párhuzamosságokat az a törvényjavaslat, amely szerint 2006. január 1-jétől a munkáltatónak csak az APEH-hez kellene a kifizetésről, illetve az érintett személyről adatokat szolgáltatnia a tárgyhót követő hónap 12-ig. Jelenleg az állami adóhatósághoz, az OEP-hez és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz is azonos tartalmú adatokat kell szolgáltatni. Ettől a lépéstől azt is várják, átláthatóbb lesz a járulékfizetés és a társadalombiztosítási szolgáltatások igénybevétele közötti kapcsolat.

Jövőre fokozott ellenőrzésre számíthatnak azok a vállalkozások, amelyeknél a jövedelmezőség nem éri el a szakmánkénti értéket. Fontos változás lesz, hogy 2006. április 1-jétől az egyes közterheket hat, kötelezettségcsoportonként megállapított számlára kell utalni, és 2007-ben már nem lesz lehetőség munkáltatói szja-bevallásra.

A számos paragrafust módosító törvénycsomagban visszaköszön az adóreformot előkészíteni hivatott testület egyik albizottságának, az egyszerűsítési munkabizottságnak az elképzelései közül némelyik. Az egyszerűsítéssel foglalkozó grémium javaslatainak sorsáról néhány hete tájékoztatást kért a pénzügyminisztertől Zara László, az egyszerűsítési munkabizottság elnöke. Válasz azóta nem érkezett. (VG)