Az elmúlt hetek gyengülése után hétfőn erősödött a forint az euróval szemben. Délelőtt 248,9-249,4 forintot kértek az euróért, ez egy forinttal kevesebb, mint péntek délután. Szakértők szerint az régiós valuták erősödésével magyarázható a forint árfolyamának növekedése.

"Semmi sem olyan forró, mint amilyennek elsőre látszik" - kommentálta a forint további erősödését a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. Duronelly Péter ezzel arra utalt, hogy az utóbbi időben túl sokan számítottak a forint gyengülésére. Számos esetben megfigyelhető, hogy amikor csaknem mindenki ugyanarra számol, annak épp az ellenkezője következik be. Szerinte ez történt most is. A forint múlt csütörtök késő délután hirtelen erősödni kezdett, a jegyzések két nap alatt majdnem öt forinttal jöttek lejjebb.

Duronelly szerint a mostani váratlan forinterősödésben szerepe lehetett annak, hogy a külső környezet túl gyorsan változott: az amerikai hosszú oldali hozamok néhány nap alatt érdemben estek.

Szűk sávban ingadozva enyhén erősödött a forint a bankközi devizapiacon. Az eurót 249,40/60 forinton jegyezték, szemben a pénteki 249,80/250,10 forintos árfolyammal. A forint 16 bázisponttal 11,64 százalékra javult a +/-15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. Némileg csökkent a dollár árfolyama, a délutáni 203,10/30 forintos árfolyam 10-20 fillérrel volt alacsonyabb a péntekinél.

A kereskedők szerint a piac átlagos forgalmat bonyolított, az euró árfolyama egész nap 249,10 és 249,70 forint között, a dolláré 203 forint körül mozgott. A piac szeplői szerint a köztársasági elnök választás miatt óvatosság jellemezte a piacot. Az államháztartási hiányról szóló adatok 17 órakor kerülnek nyilvánosságra, így azok csak a holnapi kereskedelemre lesznek hatással.(portfolio.hu - index - origo)