Csongrád megyében a munkanélküliségi ráta az év első hét hónapjában átlagosan 10,6 százalék volt, 1,2 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakához képest. A megye kistérségeiben azonban a munkanélküliek száma meglehetősen nagy szórást mutat. Az év első hét hónapjában a legkisebb változást Szentes térségében regisztrálta a munkaügyi hivatal, ahol mindössze 0,2 százalékkal nőtt a munkanélküliségi mutató, 10,5-ről 10,7 százalékra. A legnagyobb növekedés Kistelek térségét jellemzi, ahol 12,2-ről 15 százalékra módosult az adat.

Kedvezően befolyásolta a szentesi körzet munkaerő-piaci mutatóit a városi sasliküzem beindítása, ahol közel negyvenen találtak új állást. A kisvárosban és térségében egyébként a munkaadók a legtöbb állásajánlatot január óta segéd- és betanított munkakörökre nyújtották be. A szolgáltatások területén a munkáltatók elsősorban a támogatások iránt érdeklődnek a munkaügyi központban, jórészt ettől teszik függővé az alkalmazotti létszám bővítését. A munkaadók szívesen élnek az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközökkel. A létszámbővítésre igénybe vehető bértámogatás mellett egyre több munkanélküli vesz részt képzéseken.

A megyében 2002-ben közel 1700 dolgozót bocsátottak el, ez a szám 2004-ben a felére esett vissza. Az idén az első fél évben 335 főt bocsátottak el. Ez év július végén a szentesi kirendeltség nyilvántartásában 1925 regisztrált munkanélküli szerepelt, a szám az előző év hasonló időszakával közel azonos.

A szakemberek szerint Szentes és környéke munkaerő-piaci helyzetét erősen befolyásolja a mezőgazdaság és az élelmiszeripar dominanciája. A mezőgazdaság szezonális munkaerőigénye rányomja bélyegét a késő őszi és a téli hónapok munkanélküliségi adataira. A pályakezdő fiatalok tömeges megjelenése pedig a nyári és kora őszi hónapokban befolyásolja a munkanélküliség alakulását. Pozitívum, hogy a térségben tavasztól őszig sokan találnak munkát a mezőgazdaságban, gond viszont, hogy nincs olyan foglalkoztató a térségben, amely télen a felszabaduló mezőgazdasági munkaerő adta lehetőségeket ki tudná használni. A környék nagy foglalkoztatói egyelőre nem tudnak elegendő lehetőséget kínálni ebben az időszakban.

A kis- és közepes vállalkozások az uniós csatlakozás után kialakult éles piaci versenyben inkább pozícióik megőrzésére törekszenek, közülük kevesen tudnak létszámbővítésre vállalkozni. A legtöbben azt jelezték a munkaügyi központok kirendeltségeinek, hogy akkor tudnának új munkahelyeket teremteni s több embert foglalkoztatni, ha a munkanélküliek után igénybe vehető támogatásokkal hosszabb ideig élhetnének. Továbbra is magas az alkalmi munkavállalói könyvet igénylők száma Csongrád megyében és a szentesi térségben is. Júliusban a kirendeltség 171 munkavállalói könyvet adott ki.

Feltűnően magas a megyében regisztrált munkanélküliek körében a 26-45 év közöttiek aránya, meghaladja az ötven százalékot. A két legaktívabb korcsoportból a 26-35 év közöttiek a munkanélküliek 28,6 százalékát adják, a 36-45 év közöttiek pedig a 23,3 százalékát. Az iskolai végzettséget tekintve az év első hét hónapjában a regisztrált 18 545 emberből a szakmunkásképzőt és szakiskolát végzettek száma volt a legmagasabb, meghaladta a hatezret. Csaknem hatezren általános iskolát végeztek. A gimnáziumot végzettek közül mintegy 1500-an, a diplomások közül pedig 1100-an nem találtak állást. A pályakezdő munkanélküliek száma 25 százalékkal volt magasabb ez év július végén, mint az előző év hasonló időszakában.