Magyarországon drágultak legjobban az élelmiszerek az EU-ban
Több fontos árucsoport drágulásában is a vezető helyen állunk: nálunk emelkedtek a legmagasabb ütemben a pékáruk, a hústermékek, a zöldségek és a tejtermékek árai. Az édesipari termékeknél csak Bulgária, a gyümölcsöknél pedig Lettország tudott bennünket megelőzni. Figyelemre méltó, hogy a régiós társainknál, a szlovákoknál, a lengyeleknél és a cseheknél összességében jóval visszafogottabb volt az áremelkedés.
Megnyugtatóbb a kép, ha csak a júniustól szeptember végéig terjedő nyári időszakot vetjük össze. Ekkor már csak a tizedik a sorban Magyarország, a balkáni és a balti országok viszik a prímet. A húsáruk drágulásában azonban itt is hazánk vezet, a kenyér, illetve a péksütemények áremelkedésében pedig a harmadik helyet foglalja el. Elemzők szerint a hazai nagyobb mértékű drágulásban az is szerepet játszhatott, hogy az inflációs várakozások újra meglódultak, és így könnyebb volt áttolni a teljes termelői, kereskedői szférán az áremelési szándékokat.


