Magyar gazdaság

A lengyelek megvétózták a budapesti központot

2008. június 12-13-án Mariborban rendezték meg a BusinessEurope vezetőinek éves találkozóját, melyen hazánkat az MGYOSZ képviselte. A találkozó legfontosabb hazai vonatkozása az Európai Innovációs és Technológiai Központ Budapestre telepítéséről folyó megbeszélés volt.

Június 12-én Mariborban megkezdődött a BusinessEurope, az legjelentősebb nemzetközi munkaadói szervezetébe delegált szövetségek vezetőinek éves találkozója. Magyarországot ezen a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének társelnöke, Vadász Péter és főtitkára, Wimmer István képviselte.

Ez a kétnapos találkozó hazánk számára kiemelkedő jelentőséggel bírt, hiszen az MGYOSZ társelnöke az uniós tagországok gyáriparos szövetségeinél kezdeményezett tárgyalásokat annak érdekében, hogy az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Budapestre települjön. Ezt a tervet a 27 tagország közül eddig már 26 támogatta.

A székhelyért folyó küzdelemben korábban részt vevő Bécs is visszalépett, így egyedül Lengyelország szavazott Magyarország ellen, és Wroclav mellett.

Ez az ellenszavazat azonban az uniós rendszerben egyúttal vétót is jelent, ezért Vadász Péter a találkozón különtárgyalásokat folytatott a Lengyel Gyáriparos Szövetség képviselőjével. Az MGYOSZ társelnöke sajnálatosnak nevezte a lengyel hozzáállást, mivel korábban Magyarország egy másik intézmény esetében támogatta a lengyel igényeket, és visszavonta saját kandidálását.

Budapest számára tudományos és befektetői oldalról is stratégiai jelentőségű lenne az EIT jelenléte, a kutatói migráció és mobilitás pedig a közép-kelet európai régió felértékelődését szolgálhatná.

székhely EIT lobbi MGYOSZ központ
Kapcsolódó cikkek