Magyar gazdaság

"A világot nem lehet táplálni génkezelt termények nélkül" – változást sürget a Nestlé

A világ legnagyobb élelmiszer-vállalata, a Nestlé arra szólította fel az európai politika alakítóit, hogy vegyék újra fontolóra a genetikailag módosított (GM) agrárterményekkel szembeni ellenállásuk átgondolását.

Peter Brabeck, a cég elnöke szerint erre azért van szükség, mert az alapanyagok drágulása miatt hozzáférhetetlenné válnak a világ legszegényebb rétegei számára az olyan alapvető fontosságú élelmezési cikkek, mint a búza és a rizs.

Brabeck a Financial Timesnek nyilatkozva kijelentette: "A világot ma nem lehet táplálni génkezelt termények nélkül. Megvannak az eszközeink ahhoz, hogy hosszú távon is fenntarthatóvá tegyük a mezőgazdaságot. Egyelőre azonban nem látjuk (ehhez) a politikai akaratot."

Brabeck szerint Európa szembenállása a biotechnológiával szemben a génkezelt termények elutasítására bátorította az afrikai országokat. Peter Mandelson, az EU kereskedelmi biztosa elvetette a Nestlé elnökének érvelését. "Afrika szabadon termeszthet olyan növényeket, amelyeket kíván, de agrárexportjának óriási része az EU-ba irányul, és egyértelműen az szolgálja az érdekeit, ha igyekszik ennek a piacnak az igényeit kielégíteni" – fejtette ki Mandelson.

génkezelt EU Nestlé termények
Kapcsolódó cikkek