Magyar gazdaság

Az élre tör a brit fegyverexport - Lemaradt az USA

Nagy-Britannia váratlanul lekörözte az Egyesült Államokat a 2007 során, fegyverekre és hadianyagokra kapott megrendelések alapján. London ezzel igazolva látja az ágazatba – még a 90-es évek során – irányított hatalmas befektetések célszerűségét.

A tavalyi sorrend kialakításában döntő szerepe volt annak, hogy Szaúd-Arábia óriási összegű szállításokra kötött szerződést, mindenekelőtt Typhoon típusú katonai repülőgépek eladására. További jelentős tételeket képviselnek azok a partvédelmi járőrhajók, amelyekre Oman, illetve Trinidad és Tobago adott fel megrendelést. Az adatokat a brit kereskedelmi minisztérium keretében működtetett katonai és biztonsági szervezet (DSO – Defence and Security Organisation) tette közzé.

A beszámolót ismertetve a Financial Times mindazonáltal rámutat, hogy a kapott megrendelések teljesítése több évre is elhúzódhat, és a szállítások emellett bizonyos időszakokban sűrűsödhetnek, ráadásul a DSO közleménye nem tartalmaz időbeni és államok közötti összehasonlításokat.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szerint a tavalyi tényleges fegyverszállításokban a sorrendet az USA vezette, utána következett Oroszország, Németország, Franciaország és Hollandia. Nagy-Britannia ebben az összehasonlításban csak a hatodik volt, amiben a következő évek hozhatnak változást, ha a tavalyi rekord-megrendelések nyomán elindulnak a szállítások.

Az illetékes brit minisztériumi szervezet (DSO) egyébként az utóbbi 5 év összesített fegyver- és hadianyag-eladásainak rangsorában a második helyre hozza ki Nagy-Britanniát. Az utóbbi öt év legnagyobb haditechnikai importőre Szaúd-Arábia volt (31 milliárd dollárral), utána következett India (18 milliárd), majd az USA (17 milliárd). További nagy fegyvervásárlók voltak még: Ausztrália (11 milliárd), Kanada (10 milliárd) és Pakisztán (6 milliárd USA-dollárral).

lemaradás USA fegyverexport fegyver
Kapcsolódó cikkek