Magyar gazdaság

Brüsszel elfogadta a beszámolót a magyar agrárkifizetésekről

Elfogadta az unió illetékes bizottsága a tavalyi agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizetéséről szóló magyar beszámolót.

A hazai piaci szereplők 310 milliárd forintnak megfelelő EU-pénzhez juthattak 2007-ben. Brüsszel jelentős észrevétel nélkül hozta meg az elfogadó határozatot, ilyen értékelést a huszonhét  tagállam közül mindössze néhány kapott - derült ki a KPMG és az agrártárca közös tájékoztatóján.

Magyarország a 310 milliárdos uniós forrást az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból (EMGA), illetve az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA)  vette igénybe és az EU-pénzeket a nemzeti költségvetésből 100 milliárd forinttal egészített ki. Így a hazai piaci szereplők összességében 410 milliárdos agrár- és vidékfejlesztési támogatást használhattak fel 2007-ben.

Az uniós forrásokból az EMGA-kifizetések 210 milliárd, a vidékfejlesztési (EMVA) pénzek 100 milliárdot tettek ki. Az EMGA-összegek legnagyobb részét (több mint a felét) a normatív terület alapú támogatások képviselték, a fennmaradó keretből a bel- és külpiaci intézkedéseket, illetve az intervenciós rendszerek működtetését finanszírozta az EU.  A 100 milliárdos vidékfejlesztési kifizetés zöme még a 2004-2006 közötti Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) megmaradt forrásaira épült, de az év végéig az újonnan indult EMVA-ból is sikerült 19 milliárd forintot kiutalni a piaci szereplőknek. Mint ismert, az EMVA összesen mintegy 1300 milliárd forint uniós vidékfejlesztési forrást közvetíthet Magyarországra 2007-2013 között, így ebből az alapból a nagyobb kiutalások az idén és a következő években várhatók.

EMVA agrárkifizetések EMGA
Kapcsolódó cikkek