Ma a miniszterelnöki beszéddel kezdődik az MSZP-frakció egész napos ülése, a kormányfő összefoglalja a dobogókői kormánykonzultáción meghatározott irányokat. Ám ahogy a kétnapos vezetőségi ülésen, úgy a mai találkozón sem hoznak döntéseket a szocialisták, egyelőre újra megbeszélik, merre kellene menni az adó- és járulékcsökkentés vagy éppen a szociális rendszer átalakítása ügyében. Úgy tudjuk, Gyurcsány Ferenc őszre legalább egy félszáz intézkedést tartalmazó csomagot, jogszabály-módosítást kíván előkészíttetni.
Az adóban továbbra is az élőmunka terheinek csökkentése az irány, ennek lehetséges forrásai között merült fel a növekedés, a fehéredés, az áfaemelés, a cigaretta és alkohol jövedéki adójának emelése és az adóamnesztia is. Utóbbit Dobogókőn információnk szerint a többség elvetette annak aggályos volta miatt. Az áfaemelés kapcsán pedig annyi hangzott el, logikus lépés lenne, ám akkor ellentételezésként a nyugdíjakat növelni kell. Elképzelhető, hogy a frakcióban már nagyobb vitát vált ki az áfaemelés alternatívája.
A szociális rendszer átalakításánál is egyelőre az „iránykeresés” folyik: miként lehetne a segélyből élő, ám munkaképeseket visszaterelni a munka irányába. Ennek kapcsán jelentette be tegnap Török Zsolt (MSZP) miniszterelnöki megbízott, hogy az idén – lehetőleg szeptember 1-jétől – a kabinetnek plusz ötmilliárd forinttal meg kellene emelnie a közmunkaprogramokra szánt pénzt. Mint mondta: a kormánynak sürgősen, akár rendeleti úton is cselekednie kellene a szociális segélyezés és a szabályozásának ügyében. Ennek oka, hogy folyamatosan emelkedik a rendszeres szociális segélyen elők száma, s a társadalom jelentős része elítéli őket. Eközben az önkormányzatok „lavinaszerűen” alkotnak törvénytelen rendeleteket, miközben nem élnek a törvény által amúgy már biztosított jogosítványaikkal.
A szocialista frakció egy hét múlva már csak a szociális ügyeket és a családtámogatási rendszert beszéli át, majd újabb Dobogókő következik. Ha ezeket a lépcsőfokokat végigjárja az MSZP, akkor tárgyalhat hivatalosan is az SZDSZ-szel: úgy tudjuk, az informális megbeszélések most is folynak a liberálisok új vezetésével. TE