Magyar gazdaság

Rekordtermés lesz?

Az élelmiszer-szűke és a magas árak között végre egy jó hír: az európai termelők rekordtermést várnak a 2008/2009-es gazdasági évre.

Az ún. puha búzánál 130 millió tonna termésre számítanak, ami 19 millióval, 17 százalékkal több, mint előző évbenidézi a Süddeutsche Zeitung a COPA-Cogeca európai gazda-érdekképviseletet. A kukoricánál is jelentős termésemelkedéssel számolhatunk: a várt 59 millió tonna 25 százalékkal múlja felül az előző évi termést.

Ehhez egyben hozzájárulhat, hogy az EU-tagországok immár nem kötelezik gazdáikat parlagosításra – korábban földjeik 10 százalékát kellett parlagon hagyniuk. A növekvő világkeresletre és a korábbi rossz termésekre (mint például Ausztráliában) való tekintettel került sor az intézkedésre.

A rossz időjárás ellenére ugyancsak jó termést várnak a gazdák az olajosmagvaktól: a 26,6 millió tonna várt termés 7 százalékkal haladja meg a tavalyit.

Egyedül a fehérjedús növények, például a szója esetén rosszabbak a kilátások: 60 ezer tonnával, azaz mintegy 2 százalékkal fog előreláthatólag csökkenni a hozam.

Ezen számok ismeretében hívta fel a COPA-Cogeca az EU agrárminisztereinek figyelmét arra, hosszabbítsák meg a parlagon hagyás szüneteltetését.

Az érdekképviselet felmérésével szemben Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára az optimista jóslatokkal szemben jóval szolidabb a várakozásokkal várja a hazai aratást. Lapunknak mintegy két hete elmondta: a tavalyinál jobb, de nem kiugró eredményre számítanak a magyar búzatermelők.

termés kukorica copa-cogena tóth istván búza
Kapcsolódó cikkek