Magyar gazdaság

Szállodák: Egy százalékkal több éjszaka, hat százalékkal nagyobb bevétel

Az év első öt hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 53%-os szobakihasználtsággal működtek. A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 6, a vendégéjszakák száma összességében 1%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

Májusban szinte valamennyi fontos mutató kedvezőbben alakult, mint az év előző négy hónapjában.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 17 700 forint (71 euró) volt az időszak során. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (36 400 forint) volt. A fővárosi
négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 13 300–17 500 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 9100–10900 forintos szobaárat érvényesítettek.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel (REVPAR) átlagosan napi bruttó 9400 forintot tett ki. A legmagasabb összeget (22 900 forintot) a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek (4100 forint) számoltak be.

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) folyó áron összességében 6%-kal nőtt. Ennél számottevően nagyobb emelkedést a fővárosban és a Balaton partján működő háromcsillagos szállodák regisztráltak.
2008. január–májusban a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák száma 1%-kal emelkedett az előző év azonos időszakában mérthez képest. A fővárosi szállodákat a vendégéjszakák számának növekedése jellemezte. A többi szállodában (a Balaton melletti háromcsillagosok kivételével) általában csökkent vagy stagnált a vendégéjszakák száma.

Január és május között a budapesti szállodákban minden kategóriában 56% fölött volt a szobakihasználtság, a vidéki hotelekben csak 41–52%-os kihasználtságot mértek.

vendégéjszakák KSH Budapest Balaton szállodai mutatószámok
Kapcsolódó cikkek