A demokrata ellenlábas, Barack Obama szintén támaszkodna a meglévő reaktorokkal termelt elektromos energiára, újabb, hasonló létesítmények építéséről azonban nem nyilvánított véleményt. 

McCain szenátor által meghirdetett program szerint 2030-ig 45 új erőművet kellene építeni, majd a későbbiekben még 55-öt. A politikus a nukleáris technológiában az olajjal és földgázzal szembeni, tiszta energianyerési lehetőséget lát, amelyet a kockázatai ellenére is igénybe kellene venni.

Mind McCain, mind Obama problémásnak tartja a nukleáris hulladékok elhelyezését. Egy nagy befogadó képességű tárolóhely létesítésére a Las Vegas városától 145 kilométerre lévő Yucca-hegység lett kijelölve, ennek kiépítése azonban már most is éveket csúszik.

A hulladékok elhelyezésének megoldatlanságát tekintik a legfőbb oknak, amiért 70-es évek óta nem adtak ki új építési engedélyt atomerőművekre. Ilyen komplexumból jelenleg közel 100 üzemel az Egyesült Államokban, ezek a teljes áramfelhasználás mintegy 20 százalékát adják.