Magyar gazdaság

Chávez Moszkvában: Venezuela „stratégiai”, az orosz vezetés üzleti kapcsolatokat akar

Az orosz kormány részéről nem fűződnek geopolitikai célok a Venezuelával fenntartott kapcsolatokhoz, ezen Hugo Chávez elnök mostani moszkvai látogatása sem változtat semmit – idézi a Financial Times a Moscow Carnegie Center egyik kutatóját.

A két ország kapcsolata azonban ennek ellenére tartalmaz elég irritáló elemet Washington számára, amivel törleszteni lehet a néhány napja tartott grúz-amerikai közös hadgyakorlatért. A venezuelai elnök újabb fegyverszállításokról, energiaipari együttműködésről és egy közös bank létrehozataláról tárgyalt orosz vendéglátóival, Dmitrij Medvegyev elnökkel és Vlagyimir Putyin kormányfővel. Hadianyagok szállítására Caracas már korábban kötött, összesen 4 milliárd dollár értékben szerződéseket, a mostani látogatásra további 2 milliárd dolláros kívánságlistával érkezett Chávez.

A tételjegyzékben állítólag szerepelnek helikopterek, légvédelmi rendszerek, páncélosok és – Venezuela számára kétes katonai értéket képviselő – tengeralattjárók. A latin-amerikai állam a külföldi fegyver- és hadianyag-beszerzéseinek 92 százalékát bonyolítja le az oroszokkal, miután az amerikai kormány szállítási tilalmat rendelt el, megtorlásul, mert Caracas nem működött együtt Washingtonnal a „terror elleni háborúban”.

A most elhatározott energiaipari együttműködés részeként a szénhidrogén-ágazatban tevékenykedő, nagy orosz cégek az Orinoco-medencében eddig fel nem tárt készletek felkutatására kaptak jogot: a Lukoil és a TNK-BP olajat, a Gazprom pedig földgázt kereshet.

A létrehozandó közös bank nagyrészt a két ország kölcsönös szállításait finanszírozná, amelyek értéke tavaly meghaladta az 1 milliárd dollárt, ami a 2006-os szint duplája volt. Chávez a mostani útján is hangsúlyozta, hogy az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok Venezuela szuverenitásának fontos pillérét képezik, egyúttal reményét fejezte ki, hogy tovább erősödik a két állam „stratégiai szövetsége”.

Oroszország Venezuela Chávez
Kapcsolódó cikkek