Magyar gazdaság

Infláció: túl vagyunk a csúcson?

Az elemzők kedvezőnek ítélik a várakozásoknál alacsonyabb júniusi inflációt, és úgy vélik, hogy a májusban mért, tizenkét havi, 7 százalékos fogyasztói áremelkedés volt az infláció éves csúcsa.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteki közlése szerint a fogyasztói árak júniusban 0,1 százalékkal emelkedtek májushoz képest, és 6,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az elemzők júniusra 6,9 százalékos 12 havi áremelkedést vártak. A maginfláció 2007 júniusához viszonyítva 5,8 százalékot tett ki, egy hónap alatt pedig 0,4 százalékkal emelkedett.

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője úgy véli, hogy a vártnál jobb inflációs adatokban szerepe volt a 2007 júniusi magas bázisnak, amikor az üzemanyagárak egy hónap alatt három százalékkal emelkedtek. Az adatok azt mutatják, hogy az élelmiszerár-sokk kifutott, és az élelmiszerárak emelkedése megállhat. A hús árán még van "nyomás" - mondta az elemző, aki a következő hónapokban az élelmiszerárak némi csökkenésére számít.

Az elemző számításai szerint a földgáz árának júliusi és a távhő árának augusztusi emelése várhatóan ellensúlyozza az élelmiszerár csökkenést, így összességében az ütemének előbb lassú, majd ősztől gyorsabb csökkenésére számít a K&H vezető elemzője. Barcza György hozzátette: ".. a májusi 12 havi 7 százalékos inflációval túl vagyunk a csúcson."

Trippon Mariann, a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank vezető elemzője szintén úgy véli, hogy a májusi 7 százalékos infláció volt az éven belüli csúcs, és a következő hónapokban lassuló ütemű lesz a pénzromlás. A maginfláció is lassulást mutat, így az elemző megerősítette várakozásukat, miszerint a Magyar Nemzeti Bank kivár, és nem emel kamatot, legalábbis júliusban biztosan nem. Ha a forint ilyen erős marad, akkor az év vége felé kamatcsökkentés is lehetséges, de kockázati tényezőt jelent a globálisan magas energiaár - tette hozzá.

infláció Központi Statisztikai Hivatal Barcza György Trippon Mariann fogyasztói árak
Kapcsolódó cikkek