Magyar gazdaság

Külgazdasági szakdiplomaták fejtágítója

Mától tart Budapesten a külpiaci értekezlet, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium által, a külképviseleteken a magyar külgazdasági és kereskedelempolitikai érdekeket képviselő, gazdaságdiplomáciai feladatokat ellátó külgazdasági szakdiplomaták számára hagyományosan megrendezett, többnapos esemény.

Immár hagyomány, hogy minden nyáron egy időben hazarendelik a külgazdasági szakdiplomatákat, akik számára a hazai gazdaságpolitika alakulásáról, a várható fejleményekről tartanak előadásokat a kormányzat tagjai. A külpiaci értekezlet azonban ennél több, hiszen lehetőséget biztosit konzultációkra, az egymás közötti tapasztalatok kicserélésére, illetve arra is, hogy az érdeklődő vállalatok találkozhassanak az őket érdeklő piacokon tevékenykedő szakdiplomatákkal, s első kézből szerezhessenek információkat az adott piac lehetőségeiről.

Az Értekezlet első napján, ma vannak a nyitóelőadások. Garamhegyi Ábel, az  NFGM szakállamtitkár, külgazdasági kormánybiztos tartja a nyitóbeszédet, majd Burány Sándor, a tárca államtitkárának előadása következik a gazdaságpolitika aktuális kérdéseiről, az NFGM feladatairól. Ezt követően Göncz Kinga, külügyminiszter számol be tárcája feladatairól a magyar gazdaság érdekeinek hatékonyabb képviseletében, s őt követi Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára, aki a magyar agrárium exportlehetőségeit vázolja fel.

Megerősítette: a képviseleteknek a jövőben az eddiginél is többet kell tenniük a gazdaságpolitikai célok eléréséért, a befektetők idevonzásáért. Jelentős sikerekről számolt be, élén azzal, hogy a Mercedes autókonszern Kecskemétre telepíti legújabb gyárát, illetve, hogy Budapesten lesz az Európai Innovációs és Technológiai Intézet központja. -->

külpiacok értkezlet
Kapcsolódó cikkek