Magyar gazdaság

Magatartási kódexet kezdeményeznek a fegyverexportőrök

A különösen nagy összegű korrupciós vádaknak kitett hadiipari cégek egy átfogó magatartási kódex kidolgozását kezdeményezik. A felvetésről az angliai Farnborough mellett tartott, idei repülési világkiállítás alkalmából, e héten keddre szerveztek tanácskozást, az ágazatban tevékenykedő cégeket összefogó, európai és amerikai ipari érdekvédelmi szervezetek.

 Az érintett európai cégek nemrég meghirdettek egy korrupció ellenes szabálygyűjteményt. Az amerikai vállalatokat már egy ideje szövetségi törvény kényszeríti arra, hogy az eladásaik során betartsanak bizonyos etikai normákat, ezeket a jogszabályokat a cégek utóbb önmaguk is kiegészítették az ajánlásaikkal.

Most az lenne a cél, hogy egy globális léptékben alkalmazható szabálygyűjtemény jöjjön létre. A hadiipari beszerzéseket mindig kísérő korrupciós gyanú eloszlatásához, és az utóbbi években felbukkant visszásságok megelőzéséhez az ágazatban tevékenykedő cégeknek sürgősen szükségük lenne a tervezett normarendszerre. Különösen nagy összegű megvesztegetés vádjával illették például BAE Systems céget, amely 43 milliárd font sterling összegű szerződést kötött harci gépek és más katonai berendezések szállítására Szaúd-Arábiával.

A vizsgálatot időközben leállította a súlyos csalások feltárására létrehozott brit intézmény, az amerikai igazságügy-minisztérium azonban folytatja a maga külön eljárását.

kódex globális fegyver export hadi ipar
Kapcsolódó cikkek