Almunia a La Vanguardia spanyol lap kérdésére adott válaszában fejtette ki, hogy a stagfláció "nyilvánvaló kockázatot jelent, amit helyes gazdaságpolitikával kerülhetünk el". Almunia szerint tanulni kell az 1970-es évek olajválságából, amikor a kormányzatok nem hoztak megfelelő intézkedéseket és ez munkahelyek millióinak elvesztésével járt.

"Tanulnunk kell ezekből a tévedésekből és teljes elsőbbséget kell adnunk az elleni harcnak" - közölte az uniós biztos. Az infláció legfőbb serkentője az olajárak emelkedése, amiért nem a spekulációt kellene hibáztatnia, szerinte ugyanis az olaj árának emelkedését az ázsiai gazdaságok gyors fejlődése miatt bekövetkezett kereslet növekedés váltotta ki, és az, hogy ezt nem kísérte az energiaszektor beruházásainak, valamint a mezőgazdasági termelésnek a növekedése. Almunia szerint "amíg ezek a feltételek nem változnak, addig tudnunk kell kezelni a folyamatosan magas árakkal járó helyzetet".

Az infláció az eurózónában júniusban 4.0 százalékos rekordszintre kúszott fel és ez felerősítette a várakozásokat, miszerint az Európai Központi Bank 4,25 százalékra fogja emelni az irányadó kamatot csütörtökön. Almunia annak a véleményének is hangot adott, hogy a jelzáloghitel-piaci válság miatt kialakult pénzpiaci válság még nem zárult le, a pénzpiaci bizalom, főként a bankközi hitelezésben még nem állt helyre. A bizalom a rendszerbe 2009 közepére térhet vissza - közölte.