Magyar gazdaság

Soha nem készül el a WTC helyére tervezett Szabadság Torony?

A kivitelezési ütemezés csúszása és az eredeti költségkeret irreálissá válása miatt várhatóan szeptemberben lehet csak – egy valamennyire is – véglegesnek tekinthető tervet előterjeszteni.

 Az időrendi és a pénzügyi korrekciókról beszámolva New York állam kormányzója – David Paterson – nem zárta ki annak lehetőségét, hogy esetleg magukat az építészeti terveket is módosítani kell, mégpedig a méretek visszafogásával.

A 2001-ben lerombolt toronyépületek helyére – „Freedom Tower” néven – eredetileg egy 541 méteres épületet terveztek, múzeum és más emlékhelyek társaságában. Paterson azon félelmének adott hangot, hogy a kivitelezés esetleg lényegesen tovább tart, és az építőanyagok drágulása miatt mára irreálissá vált 14 milliárd dolláros költségelőirányzatot erőteljesen meg kell emelni.



Mindez – emlékeztet a Reuters – azt jelentené, hogy az esemény 10 éves évfordulójára nem készülne el a teljes létesítmény. Nehezíti a haladást, hogy a környéken még mindig van súlyosan sérült épület, amelyet bontani kell, a kivitelezés elkezdése előtt pedig legalább 15 nehéz kérdést kell megoldaniuk a tervezőknek, többek között arról, hogy az ott létesítendő közlekedési csomóponthoz mit lehet megmenteni az eredeti tervből.

Az ügy előbbre vitelében talán segít az, hogy új menedzsment struktúrára bízzák az irányítást, a testületnek pedig tagja lesz maga Paterson, New York állam kormányzója, Michael Bloomberg, a város polgármestere, és New Jersey kormányzója, Jon Corzine. Az új létesítmény körüli bizonytalanságok mellett elsiklott az a hír, hogy a leendő komplexum számára megvan az első bérlő: egy kínai cég 5 és fél emeletet kötött le, mintegy 860 dolláros négyzetméterenkénti áron.

Nézze meg az építkezést itt!

WTC Szabadság Torony
Kapcsolódó cikkek