Magyar gazdaság

Több pénz, sok pályázó

A gazdaságfejlesztési pályázatokon elnyert EU- és hazai forrás segítségével megvalósult projektek 290 milliárd forinttal növelték a GDP-t, s több mint 83 ezer munkahely létrejöttéhez és megőrzéséhez járultak hozzá 2004-2006 között.

Elöljáróban ezt hangsúlyozta Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, aki szerdán sajtóbeszélgetésen ismertette az érintett operatív programok, a 2004-2006-os GVOP és a 2007-től indult GOP eredményeit. Élénk vállalkozói érdeklődés és a rendelkezésre álló források túljegyzése jellemzi továbbra is a gazdaságfejlesztési kiírásokat - tette hozzá Kocsis Magdolna, az illetékes irányító hatóság vezetője.

A 2007-2013-as Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében tavaly és idén meghirdetett 33 GOP felhívásra több mint 4600 pályázatot érkezett be eddig, összesen 236 milliárd forint támogatási igénnyel. Az irányító hatóság által támogatott 2658 projekt közül 1800 rendelkezik hatályos támogatási szerződéssel és a GOP-kifizetések összege elérte a 11 milliárd forintot. Szakértői becslések szerint egy forint támogatás több mint két forintnyi magánforrást mozgósít, aminek együttes értéke már meghaladja a 142 milliárd forintot.

További információk itt olvashatók.

GVOP Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztés GOP pályázat
Kapcsolódó cikkek