Magyar gazdaság

Veres: jövőre várhatóan csökken a közterhek mértéke

Stabilabb, hosszú távon kiszámíthatóbb gazdasági környezet megteremtését sürgetik a magyar üzleti élet prominens szereplői – egyebek között ez tükröződik a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) legújabb, immár tizedik éves jelentéséből.

A legnagyobb iparvállalatok vezetőit tömörítő szervezet szerint számos erőssége van Magyarországnak, ám hiányzik a jövőkép, a hosszú távú stratégia, az ország túlpolitizált, a szükséges reformokat rosszul készítették elő, rossz szerkezetben valósították meg. Versenyképességi akadály a gyengülő oktatás, a bonyolult adórendszer, a túlzott bürokrácia.

Veres János pénzügyminiszter épp ez utóbbival kapcsolatban kijelentette: a kormány a következő hónapokban érdemi döntéseket hoz az adminisztrációs terhek csökkentése, az ügyintézési határidők rövidítése érdekében. Utalt arra is, hogy határozottan eredményesek a fekete- és szürkegazdaság visszaszorítására tett intézkedések, százezres nagyságrendben nő a közteherviselésben részt vevők száma.

Hangsúlyozta: a fehéredésből származó többletbevételeket visszaadják a gazdaság szereplőinek, ezzel is növelve versenyképességi esélyeiket. A következő évi jogszabályalkotásban kiemelt szerepet kap a magyarországi üzleti környezet javítása, várhatóan csökken a közterhek mértéke és az adminisztrációs terhek is mérséklődnek – mondta a miniszter.

adminisztrációs terhek közterhek Veres János
Kapcsolódó cikkek