Magyar gazdaság

A világátlag közel ötszörösét költjük cigire és alkoholra

A Világbank legújabb összehasonlító elemzéséből kiderül, hogy a magyarok egyedül ruházati cikkek vásárlásában maradnak el a világátlagtól, a többi területen meghaladjuk azt, alkohol és dohányáru fogyasztásban pedig még ki is emelkedünk.

A Világbank az International Comparison Program keretében végzett világméretű összehasonlító felmérést, amelyben az egyes országok ágazatok szerinti kiadásait vizsgálta. A felmérés szerint Magyarország élelmiszerre arányosan az átlag 182 százalékát költi, nagyjából kétszer annyit, mint Albánia, háromszor annyit, mint Irak.

Durván kétszer ennyit költenek azonban ételre Cipruson, akiket csak az egészségre költött kiadásainkkal - az átlag kb kétszeresével (205,7%) - tudunk überelni. Tömegközlekedésre 157, vízre, villanyra, gázra 259,4 százalékát költjük az átlagnak, ruházkodásra azonban csak 85,9 százalékot, ami még így is közel tízszerese a Tádzsikisztánban ugyanerre a célra fordított kiadásoknak.

Igaz, Tádzsikisztánban alkoholra, dohányra és egyéb narkotikumokra is csak az átlag 4,1 százalékát költik, míg nálunk ugyanerre a célra ennek több, mint százszorosa megy el, mintegy 489,7 százalék. Ezzel magunk „mögé” utasítva a világ szinte valamennyi országát.

cigi alkohol pia Világbank
Kapcsolódó cikkek