Magyar gazdaság

ÁSZ: szabálytalanságok a fürdőfejlesztéseknél

Bár a Széchenyi-terv keretében megvalósított fürdőberuházások eredményeképpen az ilyen jellegű létesítmények bruttó területe 1,8-szeresére, a fedett terület pedig több mint a kétszeresére nőtt, az invesztíciókat számos esetben szabálytalanságok kísérték – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által közzétett jelentéséből.

A számvevők 13 országos jelentőségű fürdőhely 17 olyan beruházását vizsgálták meg, amelynél az önkormányzatok és önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok a Széchenyi-terv keretében vettek igénybe költségvetési támogatásokat. A pályázatok alapján az ellenőrzött szervezetek a tervezett 15,22 milliárd forintnyi összes beruházási költséghez több mint 7 milliárd forint támogatásban részesültek.

Az ÁSZ jelentéséből az derül ki, hogy a tervezők, a bonyolítók és a műszaki ellenőrök kiválasztásánál alig-alig érvényesült a nyilvánosság, igaz, a kivitelezők és a szállítók 86,5 százalékát versenyeztetéssel választották ki. A műszaki ellenőrök tevékenysége a beruházások mintegy háromnegyedénél nem vagy csak részben járult hozzá a jogszabályokban és a szerződésekben foglaltak megfelelő megvalósításához – fogalmaz a jelentés.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

fürdőfejlesztések ÁSZ Széchenyi-terv
Kapcsolódó cikkek