A kormánypárti Smer tagjai foglalnak helyet annak a négy nonprofit szervezetnek a vezetőségében, amelyek 400 millió koronás (3,14 milliárd forintos) támogatást kaptak a szociális, családügyi és munkaügyi minisztériumtól, melyet az ugyancsak párttag Viera Tomanová vezet – derítette ki a Plus jeden deň. Sárközy Klára (MKP) vizsgálatot követel az ügyben. A napilap hétfőn számolt be arról, hogy júniusban négy nonprofit szervezet is pályázatonként 100 millió koronát nyert el uniós forrásokból.

Valamennyi szervezetben jelen van Juraj Thomka vállalkozó, aki évek óta Jana Laššáková (Smer) képviselőnő barátja. Az ügyet még gyanúsabbá teszi, hogy Besztercebánya megye nevében Jana Laššáková fia, Vladimír, a regionális fejlesztések osztályának vezetője ajánlotta a minisztériumnak a négy szervezet pályázatának támogatását – írta a lap hétfőn.

Viera Tomanová szociális miniszter visszautasította, hogy pártalapon történt volna a pénzosztás. „Ki áll közel a Smerhez? Thomka úr tagja a Smernek? Én nem is ismerem“ – védekezett a miniszter, majd megjegyezte: „Kemény, szelektív, és nagyon transzparens válogatás volt.“