Magyar gazdaság

Észak-erdélyi autópálya: elkészült az első öt kilométer

Az amerikai Bechtel beruházó vállalat szerdán befejezte az észak-erdélyi autópálya első 5 kilométerének aszfaltburkolását a Gyalu (Gilau) és Aranyosgyéres (Campia Turzii) közötti szakaszon.

Az első 25 kilométer - gyakorlatilag a Kolozsvárt délről elkerülő szakasz - burkolása még az idén elkészül, és ezzel az első két szakasz, a Bors és Berettyószéplak (Suplacu de Barcau) közötti 64 kilométeres, és a Gyalu és Aranyosgyéres közötti, 52 kilométeres szakasz a jövő év, azaz 2009. decemberre befejezhető. Így az első 116 kilométernyi autópálya 2010-ben megnyitható, írta szerdán az Agerpres hírügynökség, a román országos autópálya vállalat (CNADNR) vezetőjét idézve. 

A Bors és Brassó között haladó, összesen 415 kilométeres autópályának a költségét eredetileg 2,2 milliárd euróra becsülték, a jelenlegi becslés több mint 4 milliárd euró, de ez is jelentősen emelkedhet a továbbiakban, írta a hírügynökség, emlékeztetve, hogy a román kormány alkalmazta szaktanácsadó cég, a Scetauroute már tavaly jelentést adott be arról, hogy az Aranyosgyéres és Marosvásárhely közti, illetve a Marosváráshely és Segesvár közti rész költsége a kétszeresére nőhet.

A román közlekedési minisztérium erre az évre több mint 500 millió eurót irányzott elő az autópályára.

Az autópályán 55 kilométernyi hidat és viaduktot építenek, 94 gyalogos felüljáró és 58 híd épül fölé, és 16 csomópontot építenek ki. A jelenlegi menetrend szerint a megnyitás 2013-ban várható.

észak-erdélyi autópálya Bechtel Berettyószéplak Bors
Kapcsolódó cikkek