Magyar gazdaság

Magyarországon korrupciómentesen szinte lehetetlen működni

Minden második német cég valamilyen bűncselekmény áldozatává vált az elmúlt két év folyamán – az elképesztő adat a Pricewater-houseCoopers (PwC) felméréséből származik, amely 1116 vállalat megkérdezésén alapul.

A leggyakrabban a korrupciót nevezték meg a kutatásba bevont vállalatvezetők a céget fenyegető bűncselekményfajtának, ennek dacára csak kevés vállalatnál létezik korrupcióellenes program. (Ez különösen a Siemens nagy vihart kavart esete fényében tűnik némileg meglepőnek.) Elterjedt veszélyforrásnak számít azonban a pénzmosás, az ipari kémkedés, a termékhamisítás, a könyvviteli manipuláció és a lopás is.

A legtöbb bűncselekményre az alkalmazottak és az üzleti partnerek derítenek fényt, nem a hivatalos bűnüldözés – derül ki az anyagból. Ebből részben következik is, hogy rengeteg bűneset soha nem jut a hatóságok tudomására – ezzel is magyarázza a PwC, hogy miért mutatja az ő felmérése kétszer olyan gyakorinak az üzleti szektort sújtó bűncselekményeket, mint a hivatalos statisztika.

Magyarországon egyébként a társaságok közel kétharmada vált valamilyen gazdasági bűncselekmény áldozatává 2005–2007 között, ez összesen 3,9 milliárd forint veszteséget okozott számukra.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

vállalat Magyarország lehetetlen bűn korrupció
Kapcsolódó cikkek