Magyar gazdaság

Olcsul a búza, drágul a kenyér? A termelők a pékipart vádolják Romániában

A termelők azzal vádolják a pékipart, hogy bár egyre olcsóbb búzát használ, termékeinek az ára legjobb esetben változatlan marad, a pékipar viszont azzal védekezik, hogy egyelőre főképpen tavalyi búzából dolgozik, amelyet annak idején magas áron volt kénytelen beszerezni - foglalja össze a romániai helyzetet a Szabadság.

Dan Botănoiu, a mezőgazdasági termelők országos szövetségének (FNPAR) ügyvezető igazgatója szerint a pékipari vállalatok jelenleg 0,35 lejt kínálnak a termelőknek a búza kilogrammjáért, ami jelentős csökkenés a tavasszal ajánlott 0,9 lejhez képest, a kenyér ára mégsem csökken.

Marcel Cucu, a mezőgazdasági termelői egyesületek ligájának (LAPAR) elnöke viszont úgy véli, hogy a búza olcsulását soha nem követte azonnal a péktermékeké, különösképpen nem a kenyér árának csökkenése, annak ellenére, hogy a kenyér eladási árának mintegy 60 százalékát éppen a búza teszi ki. Arról nem is szólva, hogy a kenyér árát más költségek is befolyásolják, mint például az alkalmazottak bére vagy pedig a közüzemi költségek.

A pékipar vehemensen védekezik. Viorel Marin, az országos malom- és pékipari egyesület (ANAMOB) elnöke kijelentette: egyelőre szóba sem kerülhet az új búza ára, hiszen az új búzát csak 30–50 nappal az aratás után lehet majd kenyérkészítésre használni. – Csak szeptemberben derül majd ki, hogy mennyi, pékiparban felhasználható búza van Romániában, és hogy annak mennyi lesz az ára – mondta. Hozzátette: a valós árat befolyásolja majd a szomszédos országok búzatermése is, Ukrajna ugyanis már bejelentette, hogy az idén jelentős mennyiségű búzát exportálna.

További részletek a Szabadság cikkében.

pékipar kenyér búza
Kapcsolódó cikkek