Magyar gazdaság

Pályázattal támogatják az alapkutatásokat

Az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) 2008-2010-re pályázatot hirdetett a „Gazdaságban hasznosuló innovációt megalapozó alapkutatás támogatása” címmel. A pályázat célja a gazdasági vagy társadalmi haszon elérésére alkalmas célzott alapkutatási projektek ügyeinek előmozdítása.

Az OTKA és az NKTH által meghirdetett pályázat a műszaki- és természettudományokkal, valamint az élettudományokkal foglalkozó kutatóműhelyeknek szól. A kiírók évente 250-400 pályázatra számítanak. Ebből 55-80 részesülhet támogatásban. A pályázat három éves időtartama alatt összesen 6 milliárd forintot nyerhetnek meg a pályázók; a 2008-as pályázati forduló tervezett keretösszege 2 milliárd. A pályázat forrása a vállalatok által befizetett innovációs járulékból gazdálkodó Innovációs Alap.

A pályázatot két kategóriában lehet benyújtani: a „célzott alapkutatás” kategóriában egy kutató és az őt foglalkoztató intézmény közösen versenyezhet alapkutatási projektjavaslattal, 10-50 millió forint közötti támogatásért. A „kiemelt célzott alapkutatások” kategóriában kiemelkedő kutató által vezetett nagy kutatócsoportok vagy kutatócsoportok együttműködésében végzett, kiemelt kutatások támogathatók. A kiemelt kutatás épülhet például a tudományos iskolákban dolgozó fiatal kutatókra, vagy jelenthet egyebek között olyan nagy jelentőségű, új kutatást, amely jelentős anyag- illetve műszerbeszerzést igényel. Ebben a kategóriában a támogatás maximális összege 150 millió forint.

A pályázatok futamideje az első kategória esetében 2-3, a másodikban 3 év. A pályázati kiírás mindkét kategória esetében nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a támogatott kutatásokban lehetőség szerint doktorandus hallgatók is helyet kaphassanak - derül ki a közös közleményből.

 

Fontosak az alapkutatások

Az alapkutatások jelentőségét a kormány 2007-ben elfogadott Tudomány-, Technológia- és Innováció-politikai (TTI) stratégiája is rögzítette, illetve célként jelölte meg az erre fordítandó források bővítését.

A tiszta alapkutatások kiemelkedő mértékben járulnak hozzá a legkorszerűbb tudományos módszertanok elterjesztéséhez, a magyar tudomány nemzetközi csereszabatosságához. Szerepük kiemelkedően fontos a magasan kvalifikált, kreatív munkaerő képzésében is. Az alapkutatások során előállított új tudás később, a technológiai innováció folyamatában gazdaságilag is hasznosulhat.

A tiszta alapkutatások kiemelkedő mértékben járulnak hozzá a legkorszerűbb tudományos módszertanok elterjesztéséhez, a magyar tudomány nemzetközi csereszabatosságához. Szerepük kiemelkedően fontos a magasan kvalifikált, kreatív munkaerő képzésében is. Az alapkutatások során előállított új tudás később, a technológiai innováció folyamatában gazdaságilag is hasznosulhat. -->

alapkutatás MKTH OTKA pályázat
Kapcsolódó cikkek