Magyar gazdaság

Alkotmányossági kételyek lehetnek az adócsomagnál - vélik szakértők

Számos olyan adóemelési és kedvezménymegvonási passzust tartalmaz a most elkészült adócsomag-javaslat, amelyek alkotmányossági kételyeket is felvetnek - írja a szombati Magyar Nemzet.

A napilap cikkében kiemeli, hogy a változtatások egy része a szakértők szerint nagy eséllyel az Alkotmánybíróság elé kerülhet. Az egyik ilyen tétel a cégautóadó módosítása lehet, amelynek értelmében ezentúl vagyonadó formájában negyedévente kellene fizetni közterhet, amelynek alapja a gépkocsi értéke lenne.

A lap által megszólaltatott Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst and Young igazgatója szerint előállhat a kettős adóztatás esete. A gépjármű után eddig is fizetni kellett az úgynevezett gépjárműadót (súlyadót), így azon autók után, amelyekre egy cég költséget számol el, gyakorlatilag dupla terhet fizetnének.

A másik probléma az igazgató szerint a vállalkozások közötti bankon keresztül történő utalásának előírása lehet, amely a százezer forint feletti tételekre vonatkozva. A szakértő szerint a munkabérek bankszámlára utalásának kötelezővé tétele sem segítene kifehéríteni a gazdaságot, a feketepénzeket továbbra is zsebbe kapnák a munkavállalók.

alkotmányossági kételyek cégautóadó adócsomag
Kapcsolódó cikkek