Magyar gazdaság

Csillapodó agrárinfláció

A tavaly ősszel kezdődött árrobbanás lassan lecseng a növényi terményeknél, de az állati termékek árában késleltetve jelent meg a magas takarmányár - derült ki a KSH mai közleményéből.

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2008 júliusában 12,3%-kal haladta meg a 2007. júliusit. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 8,1%-kal, az élő állatok és állati termékeké 17,6%-kal nőtt. Az agrártermékek 2008 első hét hónapjában bekövetkezett, az előző év azonos időszakához viszonyított 20,3%-os termelőiárszint-növekedése a növényi termékek árszínvonalának 20,8%-os, illetve az élő állatok és állati termékek árainak 19,6%-os emelkedéséből adódott. júliusban a gabonafélék termelői ára az előző év júliushoz viszonyítva 10,5%-kal emelkedett.

Júliusban megkezdődött a gabonafélék betakarítása, az első negyedévi magas árak után elkezdtek csökkenni az új termésű termékek árai. A búza ára a márciusi csúcs (64,6 Ft/kg) után júliusban 37,5 Ft/kg-ra mérséklődött, 6,4%-kal volt a tavalyi júliusi árszint alatt. Eközben a kukorica ára is csökkent az év elejéhez képest, ám még mindig 31%-kal magasabb szinten volt az előző évi júliusinál. E termék értékesítési dömpingje a következő hónapokban várható. A burgonya termelői ára 7%-kal csökkent. A zöldségfélék termelői ára az év hetedik hónapjában tavaly júliushoz viszonyítva 14,1%-kal nőtt; ebben az időszakban a jelentős súlyú termékek közül az uborka ára 38,8%-kal, a zöldpaprikáé 6,9%-kal emelkedett.

A gyümölcsök 10,9%-os termelőiár-csökkenését döntő mértékben a meggy és a sárgabarack ármozgása befolyásolta. A meggy ára 59,1%-kal, a sárgabaracké 3,6%-kal mérséklődött tavaly júliushoz viszonyítva. A valamivel kisebb súlyú málna ára 32,1%-kal emelkedett, az őszibaracké 3,7%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vágóállatok termelői árainak 17,9%-os növekedése a vágóbaromfi árának 23,4%-os, a vágósertés árának 16,7%-os, és a vágómarha árának 7,3%-os emelkedéséből adódott.

Az állati termékek árának 17,2%-os növekedésén belül a tavaly júliusihoz viszonyítva az étkezési tyúktojás termelői ára 25,4%-kal, a tejé 15,3%-kal nőtt.

infláció agrárár
Kapcsolódó cikkek