Magyar gazdaság

"Guinness-rekordba való téboly" - Futballra költi az EU-segélyt Calabria

Az Európai Bizottság megerősítette azokat a híreket, hogy a dél-olaszországi Calabria tartomány kormányzata 1,8 millió eurót szánt labdarúgás szponzorálására az uniós regionális fejlesztési segélyekből.

 Az indokolás hivatalosan úgy szól, hogy turisztikai célállomásként népszerűsíteni kell az Itália legszegényebb körzetei között számon tartott területet. A tartományi vezetők úgy látták jónak, ha egyenesen a nemzeti tizenegyet és annak sztárjait támogatják, az adott összegű „beruházással”. Az adott tételt ráadásul megfejelnék egy további, félmillió eurós támogatással, amit a térségből származó – de a labdát az AC Milan csapatában kergető – Gennaro „Rino” Gattuso által létrehozott labdarúgó jótékonysági alap javára fizetnének be. Cserébe Calabria felkerülne néhány reklámfalra, amely előtt a futballsztárok és neves edzők az interjúkat adják.

Más esetben a pályákat körbevevő – utóbb egyre gyakrabban elektronikus – reklámtáblákon kapott néhány másodpercnyi időt önmaga népszerűsítésére az olasz csizma „orrán” elhelyezkedő tartomány, amely a szegénysége mellett a kiterjed szervezett bűnözésről vált ismertté. Az egyik mérkőzésen egy villámüzenet úgy szólt, hogy „Calabria többet ad neked”.

Az ügyben érintettként megszólalt az Európai Parlament olasz (liberális) tagja, Beniamino Donnici, aki a Guinness-rekordok közé méltó tébolynak minősítette az eljárást. A politikus – aki korábban a szóban forgó dél-olasz tartomány kormányában a turizmusért felelt – sürgős vizsgálatot kért az Európai Bizottságtól, hogy miként kerülhet a szegény uniós polgárok és körzetek megsegítésére szánt összeg a világ leggazdagabb klubjait és játékosait felmutató olasz labdarúgáshoz.

A régióban egyébként virágzik a szervezett bűnözés, amely a már korábban is folyósított uniós segélyek nagy részére rátette a kezét, miközben a térség ugyanolyan szegény maradt, mint évtizedekkel korábban volt. Mint azonban az EUobserver rámutat, elképzelhető, hogy a tartomány vezetése megússza az ügyet, sőt fel is használhatja a pénzt a válogatott és sztárjainak szponzorálására, mert Brüsszel az „olasz leleményesség” javára írja az ötletet. Olyan tételes jogszabály nem létezik, ami tiltaná egy térség gazdasági – például turisztikai – potenciáljának reklámozását a segélyekből, és a lehetőségből a labdarúgás szponzorálása sincs kizárva. A bizottság mindazonáltal óvatosan jár el az adott kérdésben, és uniós számvevőszéki véleményt kért az ügyről.

EU-segély Olaszország labdarúgás Calabria
Kapcsolódó cikkek