Magyar gazdaság

Nagy a baj: hogyan ügyeskednek a kórházak?

Feketén adják-veszik egymás között a kórházak a gyógyítási kapacitásokat – hívta föl a szaktárca figyelmét az egészségügy zavaros helyzetére Mikola István, a parlament egészségügyi bizottságának alelnöke.

Az ár a biztosítótól járó díj 20-30 százaléka – erősítették meg a hírt a lapunknak nyilatkozó kórházvezetők, akik a feketézés okát a rossz a finanszírozási rendszerben látják.

Az ügyeskedők amúgy senkinek sem ártanak, a tb-től járó apanázst ugyanis kizárólag a gyógyításra fordítják – állítják. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által engedélyezett teljesítményvolumen-korlátot (tvk) ki nem használók ugyanis attól tartanak, ha kiderül az igazság, a biztosító lecsökkenti a közpénzből finanszírozott gyógyítási keretüket.

Pedig előfordulhat, hogy csak átmeneti időszakról van szó, például sebészhiány miatt kevesebb a műtét, vagy mert éppen abban az időben több „könnyű” beteg került hozzájuk.

A nyílt sisak helyett ezért inkább a fölösleges kapacitásuk eladását választják. A tvk-t túllépő kórházak viszont úgy okoskodnak: jól járnak, ha 70-80 százalékos értéken átveszik mások teljesítménykeretét, hiszen a tb által engedélyezett korlát fölötti gyógyításért egyetlen fillért sem kapnak a biztosítótól.

Nagy baj, hogy a kórházak egymás között kénytelenek rendezni a tavalyi szerkezetátalakítást követően kialakult rendetlenséget – állítja Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Akkor ugyanis nem a valós lakossági szükségleteknek megfelelően alakították ki a kórházi kapacitásokat.

Tetézi a bajt az ugyancsak rosszul kalkulált területi ellátási kötelezettség is. Sok helyen kénytelenek a területen kívülről érkező pácienseket is gyógyítani, máshol pedig üresen maradnak az ágyak. A hatályos jogszabály lehetővé teszi, hogy indokolt esetben a kórháztulajdonos önkormány-zatok írásban megállapodjanak egymással a tvk-átadásról, -átvételről, s azt az OEP jóvá is hagyhatja. Ez esetben az átvevő intézménynek utalja a gyógyítás ellenértékét. Ám arról már neki sincs tudomása, hogy az érintett kórházak suba alatt milyen „kiegészítő megállapodást” kötnek egymással.

A tb-apanázst ugyanis már nem dologi és működési költségmegosztás szerint, hanem egy összegben kapják az intézmények, így azt a belátásuk szerint költik el. Az egyik, lapunknak nyilatkozó kórház vezetője például egy drága műszer fejében mondott le ideiglenesen a ki nem használt tvk-ról.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

oep baj kórház
Kapcsolódó cikkek