Magyar gazdaság

Alacsonyabb büdzséplafon és új adótörvény - Négypontos megállapodás az ötpártin

Alacsonyabb költségvetési plafonról és új adótörvény benyújtásáról állapodtak meg a parlamenti pártok a Herényi Károly MDF és Kóka János SZDSZ frakcióvezetők által kezdeményezett ötpárti tárgyaláson - jelentette be a találkozót kezdeményező két politikus a tárgyalást követően.

Az eseményen minden parlamenti párt képviseltette magát, így a megegyezés négy pontja az összes parlamenti párt teljes konszenzusával született meg.

A megegyezés négy pontja:

1. költségvetési plafon: A pártok megegyeztek, hogy a költségvetési plafon alacsonyabb legyen a közös Kóka-Fodor törvényjavaslatban tervezettnél is. Tehát a pártok nem csupán a közös MDF-MSZP módosító javaslat egyik lényegi pontjánál szigorúbb felső határt akarnak, hanem az eredeti SZDSZ javaslatnál is szigorúbbat. Pontos összeg azonban nem hangzott el. Az ellenzéki pártok azt is szorgalmazták, hogy a költségvetési kiadási oldala is csökkenjen jelentős mértékben.

2. Költségvetési Tanács: A pártok megegyeztek a Költségvetési Tanács összetételéről is. Eszerint biztosan delegál a tanácsba egy tagot a köztársasági elnök, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Utóbbiak esetében azonban még kérdés, hogy a két testület elnöke, vagy általuk kijelölt személy vesz-e részt majd a munkában.

3. stabilitási és adóreformalap: A pártok egyetértettek az SZDSZ stabilitási és adóreformalap kezdeményezésével, melyet előzetesen a tárgyalás egyik lényeges pontjának nevezett a frakcióvezetőknek küldött meghívólevélben Kóka János és Herényi Károly.

4. új adótörvények: A pártok kezdeményezik a kormánynál, hogy a kabinet nyújtson be új adótörvényeket a 2009-es esztendőre vonatkozólag.

A mai tárgyaláson megjelent az MSZP-ből Szabó Lajos, a frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője és Tukacs István, a kormányfő adóügyi megbízottja. A Fideszből képviseltette magát Navracsics Tibor frakcióvezető, valamint Tállai András költségvetési bizottsági tag. Az SZDSZ-ből Kóka János frakcióvezető és Horn Gábor ügyvivő volt jelen, míg az MDF-ből Herényi Károly frakcióvezető, a KDNP-ből pedig Rétvári Bence országgyűlési képviselő.

négypontos költségvetési plafon
Kapcsolódó cikkek