Magyar gazdaság

Fodor: az SZDSZ kész a kompromisszumra az MSZP-vel

Az SZDSZ kész a kompromisszumra az MSZP-vel a költségvetési kiadások lefaragásának kérdésében, ám ha nem sikerül megállapodásra jutnia a két pártnak, a szabaddemokraták összefognak a többi ellenzéki párttal a költségvetési plafon ügyében. Erről Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke beszélt a Reutersnak.

Fodor Gábor most hajlandónak látszik a 300 milliárd forintos költségvetési kiadás-lefaragást eredményező plafon mérséklésében, de csak akkor, ha a tervezett törvény szelleme nem változik - derült ki a nyilatkozatból. Elmondta, a tárgyalások jól haladnak a szocialistákkal, de még jelentősek a különbségek. A hírügynökség megjegyzése szerint a mostani Fodor-nyilatkozat az első jele annak, hogy a szabaddemokraták és a aszocialisták tárgyalásain történt némi előrelépés.

Tegnap Kóka János frakcióvezető a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, hogy pártja túl van az MSZP-vel, az MDF-fel és a Fidesszel való egyeztetéseken, s mindhárom párt támogatásáról biztosított, hogy a költségvetési plafonra vonatkozó javaslatunk napirendre kerül a parlamentben, s a tárgyalások szakértői szinten folytatódnak. Az SZDSZ képviselőcsoportjának vezetője az elmúlt héten a szocialista Lendvai Ildikóval, az MDF-es Herényi Károlylyal is találkozott, tegnap pedig a Fidesszel tárgyalt. A megbeszélésen megállapodtak Varga Mihály alelnökkel, a költségvetési bizottság a héten tárgyalja a kiadási plafonról szóló előterjesztést.

Varga Mihály a VG-nek úgy fogalmazott, a párt módosító javaslatokkal szeretné kiegészíteni a javaslatot, de alapvetően jónak tartja az irányát, mivel az osztogatások ellen fel kell lépni.



A kormány az általa benyújtott közpénzügyi szabályozásban szereplő szint szerint meghatározott kiadási limitet tartja elfogadhatónak – reagált Veres János pénzügyminiszter tegnap a parlamentben az SZDSZ költségvetési plafont szorgalmazó javaslatára. A közpénzügyi csomagban a kabinet tervei szerint a konvergenciaprogramban szereplő kiadási határérték szerepel – tette hozzá. Annak örülne, ha a kormány előterjesztéséhez tudnának kétharmados többséget szerezni, s nem számol azzal, hogy az Országgyűlésben átmenne egy másik javaslat.

költségvetési plafon Fodor
Kapcsolódó cikkek