Magyar gazdaság

Nem múlt el a pénzpiac összeomlásának veszélye

Elhúzódó pénzügyi válsággal számol a német pénzügyminiszter. Peer Steinbrück egy vasárnapi interjúban annak a nézetnek adott hangot, hogy a pénzügyi összeomlás veszélye - a kormány mentőcsomagja ellenére - Németországban még távolról sem múlt el.

Továbbra is veszélyes helyzettel kell szembenéznünk - jelentette ki a miniszter, utalva arra: hiba lenne azt állítani, hogy a kormány teljes mértékben ellenőrzés alatt tart mindent. Steinbrück mindezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az 500 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomag 2009 végéig szól. "Addig pedig biztosan szükségünk lesz rá" - fogalmazott a pénzügyi tárca vezetője.

A miniszter megerősítette, hogy a kormány nem adta fel a kiegyensúlyozott, új adósságok nélküli államháztartás 2011-ig történő megteremtésének célkitűzését. Elismerte ugyanakkor, hogy ez a célkitűzés a válság következményei miatt aligha tartható. A költségvetést ugyanis - mint utalt rá - befolyásolja az általános gazdasági fejlődés, amire viszont a pénzügyi válság van hatással. A miniszter szerint csakis 2010 és 2013 között állapítható meg, hogy a mentőcsomag tényleges költségekkel járt avagy az állam a bankoknál a pénzügyi támogatás fejében szerzett részesedését képes-e úgy értékesíteni, hogy az kiegyenlíti a veszteségeket.

A konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciós kormány szociáldemokrata pénzügyminisztere jónak, fontosnak és a kölcsönös bizalmon alapulónak nevezte a konzervatív Angela Merkel kancellárral való együttműködését az elmúlt hetek válságeseményei során. Úgy ítélte meg, hogy ez az együttműködés bizonyította a koalíció cselekvőképességét. Steinbrück határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy Merkel a válság heteiben jó kancellárnak bizonyult e.

A miniszter megerősítette, hogy a német kormány ellenzi Nicolas Sarkozy francia államfő terveit egyes stratégiailag fontos konszernek részleges államosítására. Ugyancsak borúlátóan nyilatkozott a pénzügyi válság következményeiről egy másik tekintélyes német politikus. Günter Verheugen annak a nézetnek adott hangot, hogy egész Európát 0 százalékos növekedés fenyegeti.

Az Európai Bizottság ipari biztosa szerint a 2009-es esztendő rendkívül kockázatos év lesz. Nemcsak Németországban, de egész Európában fenyeget - tette hozzá. Verheugen szerint a politikának minden korábbinál nagyobb határozottsággal kell fellépnie, s a gazdasági növekedést támogató intézkedésekkel kell segítenie a munkahelyek biztosítását, illetve új munkahelyek létrehozását.

A biztos közölte, hogy az Európai Bizottság november elején hozza nyilvánosságra a 2009-re szóló növekedési előrejelzését. Vasárnapi értesülések szerint egyébként a BayernLB után újabb német tartományi bankok jelezték, hogy igénybe kívánják venni a pénzügyi mentőcsomagban kilátásba helyezett közvetlen kormányzati támogatást.

pénzügyi válság verheugen Steinbrück pénzpiaci összeomlás
Kapcsolódó cikkek