Magyar gazdaság

Pénzpiaci mentőöv, második nekifutás: most a szenátus szavaz

A szenátus ma szavaz a 700 milliárdos pénzügyi segélycsomagról, hogy az holnap ismét a képviselőház elé kerülhessen, és Bush elnök még ezen a héten szentesíthesse aláírásával. Különböző engedményekkel próbálnak trükközni a felsőházi honatyák.

Például a csomag mellett egyben szavaznak az alternatív erőforrásokkal és a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalatok adócsökkentéséről is, valamint a magasabb banki betétek kormányzati biztosításáról (eddig a lakossági betétek 100 ezer dollárig voltak biztosítva, a javaslat szerint 250 ezerig lennének).

Az adócsökkentések megvédenének családokat az alternatív minimumadótól, illetve a kedvezményeket kiterjesztenék a természeti katasztrófa sújtotta családokra is - írja a The New York Times.

Így vélhetően a csomag kibővítése önmagában 100 milliárd dollárnál is többe kerülne. További részleteket azonban még nem közöltek.

A szenátorok reményei szerint az adókedvezmények meggyőznek egyes republikánusokat, akik hétfőn nemmel szavaztak, hogy támogassák a javaslatot - anélkül, hogy elijesszen demokratákat, akik alapvetően ellenzik a forrásoldal megjelölése nélkül kezdeményezett adócsökkentéseket. Igaz, még senki sem tudja, hogyan fog reagálni az alsóház.

A hétfői szavazást követő piaci szabadesés sokakat kijózanított, mondta Dodd szenátor, a szenátus banki bizottságának elnöke, és ez növelheti egy felülvizsgált tervezet elfogadásának esélyét. Hétfőn 777,7 pontot esett a Dow Jones (történelmének legnagyobb egynapos pontesése), igaz, kedden 485 pontot visszaszerzett. Azonban a hitelpiac továbbra is befagyott, a bankok horribilis árakat számolnak fel egymásnak kölcsönpénzekért

Bush elnök a két elnökjelölttel, Obamával és McCainnel közösen állt a nyilvánosság elé, hogy gyors cselekvést sürgessen és támogassa a csomagot.

Mindeközben a képviselőházban is a javaslat kibővítésén gondolkoznak, többek között a munkanélküli segély kibővítésén és egy 1000 dolláros gyorshitelen a kevésbé tehetős háztulajdonosoknak. Ezeket azonban valószínűleg elutasítják majd, miután a szenátusi republikánusok nem fogadnák el.

700 milliárd Szenátus képviselőház mentőöv csomag Bush
Kapcsolódó cikkek