Magyar gazdaság

Plafont a büdzsének! Megkezdődött a liberális javaslat általános vitája

Hétfőn este megkezdődött az Országgyűlésben a költségvetési plafon bevezetéséről szóló törvényjavaslat általános vitája.

A liberális javaslat maximalizálná a költségvetési kiadásokat, az elképzelést módosításokkal, valamennyi párt támogatja. A javaslatról két hét múlva szavazhat a parlament.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője az általános vitában arról beszélt, hogy az állami takarékosságról szóló liberális javaslatokkal 10 millió magyar állampolgár és többszázezer vállalkozás biztonságát javíthatják, és az ország hitelezőinek is fontos üzenetet küldhetnek - írja a Hírszerző a Független Hírügynökség jelentése alapján. 

Az SZDSZ által javasolt költségvetési plafon nem engedné, hogy jövőre emelkedjen a központi költségvetés kiadási oldala az ideihez képest, 2010-ben és 2011-ben pedig csak az előző évi, a felének megfelelő mértékben emelkedhetnének az állami kiadások.

Keller László pénzügyi államtitkár, a kormány és Szabó Lajos, az MSZP nevében felszólalva is arról beszélt, hogy az irányt támogatni tudják, de szerintük nemcsak a költségvetési kiadásokat kellene korlátozni, hanem például az önkormányzati rendszert is be kellene vonni valamilyen módon.

Varga Mihály, a Fidesz vezérszónoka elmondta: pártja is módosításokkal tudja ugyanakkor csak támogatni a javaslatot szerintük például, nem megfelelő az, hogy a GDP-hez kötik 2010-től a költségvetési kiadások növekedési mértékét.

SZDSZ kiadások költségvetési plafon Parlament
Kapcsolódó cikkek