Magyar gazdaság

Spekulációk a lengyel ERM-2 belépésről

A lengyel PAP hírügynökség – és nyomában a Reuters – olyan értesüléseket közölt, hogy Varsó még most októberben rögzíti valutájának az euróhoz viszonyított arányát.

Ez egyet jelentene azzal, hogy Lengyelország belép az ERM-2 néven ismert valutaárfolyam rendszerbe, ahol legalább két évet kell eltölteni, mielőtt egy állam jogosulttá válik az unió egységes valutájának bevezetésére.

Mint a PAP emlékeztet, a kormány korábbi ütemterve szerint az árfolyam-rögzítést valamikor 2009 első és második negyedévének határán kellett volna végrehajtani. A lengyel hírügynökség értesülését nem volt hajlandó kommentálni a pénzügyminisztérium, a jegybank pedig kijelentette, hogy nincs tudomása ilyen tervről. Donald Tusk miniszterelnök a múlt hónapban kijelentette, hogy az országnak 2011-re kellene alkalmassá válnia az euró bevezetésére, hogy a váltást a következő év elején végre tudja hajtani. A nyilatkozatot kommentálva ottani elemzők rámutattak, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer válsága inkább késleltetni, semmint siettetni fogja a folyamatot.

A találgatással kapcsolatban a Reuters arra is rámutat, hogy az ERM-2 rendszerbe a belépést esetenként előzetes bejelentés nélkül határozzák el, olyan időpontban, amikor éppen nincs kereskedés a tőzsdéken. Lengyelország egyébként egy további üggyel is borzolta a kedélyeket a politika és a diplomácia világában.

Az államfő Lech Kaczyinski kijelentette, hogy elmegy a mostani EU-csúcstalálkozóra és ott fel fog szólalni. A miniszterelnök viszont közölte, hogy az ő jogkörébe tartozik az ország képviselete az adott fórumon, ezért – jogászai véleményével megtámogatva – kedden este maga utazott Brüsszelbe a kormánygéppel, amelyet nem küldött vissza az elnökért. Az államfő szándékát a külügyminisztérium azzal is keresztezte, hogy számára nem készíttetett és nem is adott kitűző névjegyet, bár feltételezések szerint a csúcstalálkozóra enélkül is beengednék.

Kaczynski – aki arra hivatkozik, hogy külpolitikai kérdésekben neki messzemenő jogokat biztosít az alkotmány – a nyári Grúziai háborúról készült beszédet tartani a 27 tagállam mostani válságtanácskozásán.

Donald Tusk pap ERM
Kapcsolódó cikkek