Magyar gazdaság

80 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag Olaszországban

Az olasz kormány 80 milliárd euró összértékű, több évre szóló gazdaságélénkítő tervet készít - ezt Giulio Tremonti olasz gazdasági miniszter jelentette be a G20 csoport ülését követően Washingtonban.

A programot a következő napokban hozzák részleteiben nyilvánosságra. A terv erősen támaszkodik az uniós alapokra, de csak csekély hatása lesz az államháztartási hiány alakulására. Az olasz kormány nemrégiben 0,1 százalékra rontotta jövő évi GDP-növekedési várakozását az eddig becsült 0,5 százalékról, miközben az IMF jövőre még 0,2 százalékos olasz gazdaságbővülést vár.

A pénteken kiadott harmadik negyedéves GDP-adatok szerint viszont a negyedben már 0,5 százalékkal zsugorodott az olasz gazdaság, a második negyed 0,4 százalékos gyengülése után.

A Confindustria, a gyáriparosok szövetsége - a legnagyobb olasz munkaadói szövetség - a hétvégén kiadott legújabb becslésében tovább módosította lefelé a növekedési kilátásokat és jóval borúlátóbban ítéli meg a GDP-bővülés esélyeit: most azzal számol, hogy az idén 0,4 százalékkal zsugorodik az olasz gazdaság, jövőre pedig ennél is erőteljesebb lesz a gazdasággyengülés, 1 százalék. Korábban a Confindustria csak 0,2 százalékos idei és 0,5 százalékos jövő évi zsugorodást várt.

GDP gazdaságélénkítő terv tremonti cofindustria válság recesszió
Kapcsolódó cikkek