Magyar gazdaság

Adócsomag, 2009 – Szinte érintetlen és szigorú

Lényeges pontokon nem változott az adó- és járulékszabályok jövő évi módosításáról szóló kormányzati csomag a tegnapi szavazás során, a szigor enyhítésére és egyes adónemek csökkentésére vagy kivezetésére törekvő ellenzéki javaslatok nem nyerték el a honatyák többségének a tetszését.

A módosító javaslatokról szóló szavazás elején Veres János pénzügyminiszter leszögezte: az adócsomaggal a költségvetésnek nem keletkezik bevételi többlete.

Az új adótörvények alapozzák meg ugyanakkor annak a makrogazdasági pályának a lehetőségét, amelyet az IMF-hitel fejében vállalt a magyar kormány, és amelynek fontos eleme, hogy 2009-ben jelentősen csökken a költségvetési deficit – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Veres miniszteri zárszavában előre jelezte: a cégautóadó 2009-től vagyoni jellegű adóvá válik, és így igazságosabb lesz a közteherviselés ezen a területen. Néhány perccel később a T. Ház valóban leszavazta azt a liberális módosító javaslatot, amely az új, szélesebb körben fizetendő cégautóadó elhagyására tett kísérletet a kormányzati adócsomagból.

Elbukott a Fidesznek a kamat- és árfolyamnyereség-adó kétéves felfüggesztésére s a társas vállalkozások különadójának a kivezetésére irányuló kezdeményezése is. Bár csak öt szavazaton múlott, de az egyéni vállalkozók, az evás cégek és az őstermelők végül mégis kötelesek lesznek megőrizni a bizonylatokat 2009-től, és a kormány bevezeti a készpénzes kifizetésekre a 250 ezer forintos limitet, valamint az e limit feletti kifizetésekre a kérdéses tétel 20 százalékának megfelelő mulasztási bírságot is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

kamatadó Veres IMF deficit árfolyamnyereség-adó eva adó cégautó őstermelő
Kapcsolódó cikkek