Magyar gazdaság

Egymillió euróval bővült a kezességvállalás mértéke

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezdeményezésére az Európai Bizottság határozatában november 12-én 1,5 millió euróról 2,5 millió euróra emelte a kkv-knak nyújtható (de minimáis) kezességvállalás mértékét.

A Garantiqa a határozat értelmében szélesebb körben vállalhat készfizető kezességet a kis- és középvállalkozások hiteleihez és pénzügyi lízing ügyleteihez. Radnai György vezérigazgató szerint a de minimis felső határának megemelése újabb lehetőség a kis- és közepes vállalkozások forráshoz jutásának támogatására.Sikernek értékelte azt, hogy az Európai Bizottsági döntése a társaság magyar kkv-k érdekében benyújtott beadványára született. Ilyen gazdasági helyzetben mindent meg kell tenni a magyar foglakoztatás gerincét biztosító kkv-k megsegítése érdekében” – mondta.

A döntés a Garantiqa által alkalmazott támogatástartalom számítási módszert átláthatónak ismeri el. A határozat alapján a kezességvállalásnak minden, nem nehéz helyzetben lévő kis- vagy közepes vállalkozás lehet a kedvezményezettje, maximálisan 2,5 millió eurónak megfelelő forintösszegben, legfeljebb 25 év futamidejű kezességvállalás esetén.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a határozat értelmében olyan ügyletekhez is kaphat állami viszontgaranciát, amelyekhez eddig nem kaphatott. Ezt igénybe lehet venni beruházási, illetve működőtőke hitelhez nyújtott készfizető kezességvállalásoknál, valamint termelőeszköz beszerzésére igénybe vett pénzügyi lízinghez nyújtott kezességvállalásoknál. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a következő lépésben benyújtja az általános csoportmentességre, valamint az agrár de minimis korlát megemelésére vonatkozó kérelmét is az EU-nak.

Ha a társaság sikerrel jár, és a Bizottság tovább könnyíti az állami viszontgarancia mellett nyújtható garancia feltételeit, akkor a Garantiqa is képes lesz nagyobb szerepet vállalni a válság enyhítésében - véli Radnai György. Márpedig a garancia intézmények és a hitelgarancia feltételeinek javítása egyszerre hatékony és piacbarát módja a kkv források előteremtésének, ez pedig a válságkezelés legfontosabb eleme - állítja a vezérigazgató.

Garantiqa Hitelgarancia Zrt vállalás kkv kezesség
Kapcsolódó cikkek