Magyar gazdaság

Gyenesei és Demszky: kevesebb önkormányzati képviselőt

Kevesebb önkormányzati képviselőre van szükség, a magyar önkormányzati rendszer strukturális átalakításra szorul - jelentette ki Gyenesei István önkormányzati miniszter és Demszky Gábor budapesti főpolgármester kedd tárgyalásukat követően.

Demszky Gábor ötven, Gyenesei István tíz százalékkal csökkentené az önkormányzati képviselők létszámát. A két fél egyetértett abban, hogy jelentős megtakarításokat lehetne elérni a létszámcsökkentéssel. Demszky szerint a felezéssel akár 130 milliárd forint is felszabadulhat. Gyenesei kiemelte: a magyar önkormányzati rendszer megérett az átalakításra.

Demszky Gábor összehasonlításként elmondta, amíg a kétmilliós lakosságú Budapest 676 képviselőt foglalkoztat (fővárosi illetve, kerületi önkormányzatok a testületeiben), addig a tízmilliós New Yorkra 51 képviselő jut.

A keddi tárgyaláson szóba került a 2020-ra tervezett budapesti olimpia ügye is, melyet mindkét fél támogatott. Gyenesei azonban figyelmeztetett: a megvalósításhoz gazdasági fellendülés kell. Szükséges az euró 2013-ig történő bevezetése és 3-4 százalékos éves a a következő évtizedben.

A Gyenesei-Demszky találkozóról bővebben olvashat a szerdai Világgazdaságbban.

önkormányzati reform Gyenesei István Demszky Gábor
Kapcsolódó cikkek