Magyar gazdaság

Lesz Robin Hood-adó, de szűkebb körben

Elutasították hétfőn késő délután a honatyák azt a liberális módosító javaslatot, amely a jövőre bevezetendő úgynevezett Robin Hood adó elhagyását irányozta elő a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslatból.

Az Országgyűlés 19 igen, 193 nem és 158 tartózkodás mellett határozott az SZDSZ-es módosító elutasításáról, ami egyet jelent a 8 százalékosra tervezett bevezetésével 2009-re és 2010-re. A T. Ház ugyanakkor 364 igen és 7 nem szavazat mellett rábólintott arra az MSZP-s kezdeményezésre, amely leszűkíti az adófizetők eredetileg tervezett körét a nagy energiaellátó és -kereskedő cégekre.

Szintén hétfőn késő délután számolt be Veres János pénzügyminiszter az IMF-szerződés részleteiről az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtt. Bár az ülés elején a Fidesz kezdeményezte, hogy a hitellel kapcsolatos adatokat és kérdéseket nyílt ülésen vitassák meg, végül az eredeti terv szerint zárt ülésen ismertették a pénzügyi tárca szakemberei a pontos feltételeket. Sőt, a bizottsági tagokkal titoktartási nyilatkozatot írattak alá, mint erről Szíjjártó Péter, a testület fideszes tagja az ülés után beszámolt. Hozzátette: a Fidesz követeli a szerződés nyilvánosságát. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: „megddöbbentő dolgokat” hallottak az ülésen.

Veres Robin Hood adó
Kapcsolódó cikkek