Magyar gazdaság

Mt Zrt.: Jó volt az idei balatoni szezon

A Balaton és környéke a 2007 kiemelkedő vendégforgalma után a 2008-as szezonban is pozitív belföldi vendég forgalmat könyvelhetett el. A vendégek száma 6, az általuk eltöltött éjszaka száma pesig 2,7 százalékkal emelkedett.

A májustól augusztusig tartó főszezonban 775 ezer vendég több mint 3 millió éjszakát töltött el a Balaton régióban, ami a vendégek számát tekintve 6 százalékos, az éjszakák esetében pedig 2,7 százalékos forgalomnövekedést jelent a 2007 főszezoni időszakához képest.

2008 első kilenc hónapjában több mint 1 millió vendég kereste fel a Balatont akik több mint 4 millió vendégéjszakát töltöttek el a régió kereskedelmi szálláshelyein, amely 0,8 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A balatoni vendégforgalom a belföldi vendégek (+3,4 százalék) és vendégéjszakák számát (+2,3 százalék) tekintve növekedést mutatott 2008. január és szeptember között.

A szállásdíj-bevételek a kereskedelmi szálláshelyeken 3,3 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, így az első kilenc hónapban 18 milliárd forint szállásdíj-bevétel keletkezett a Balaton régió kereskedelmi szálláshelyein.

A belföldi turizmus népszerűségét és térnyerését a Balaton turisztikai régióban jól mutatja egy 5 éves visszatekintés, amely szerint a belföldi vendégéjszakák száma az elmúlt öt évben (2004 és 2008. I-IX. között) 55,3 százalékkal nőtt. Amíg 2004-ben a január-szeptemberi időszakban a vendégéjszakák 40 százalékát hazai vendégek töltötték el a régióban, addig ez az arány 2008-ra 57 százalékra emelkedett.

Az elmúlt években számos fejlesztés történt a balatoni turisztikai régióban, amelynek következtében az ide érkező vendégek magasabb minőségű szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Tíz évvel ezelőtt mindössze kilenc négycsillagos szálloda várta a vendégeket, 2008-tól a 30 db négycsillagos szálloda mellett két ötcsillagos hotel (Hévízen, Tihanyban) is gazdagítja a régió turisztikai kínálatát.

A magyar tenger és környéke a nyári üdülések mellett egyre népszerűbb úti célja a hosszú hétvégéknek, a rövidebb átlagos tartózkodási idővel járó második, harmadik utazásoknak is. Ezt támasztja alá az is, hogy 2008. január-szeptember között a belföldi vendégek átlagosan 2,9 éjszakát töltöttek a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldi és külföldi vendégek átlagos tartózkodási ideje 3,7 éjszaka volt, a gyógyszállodákban és a kempingekben ez 4,4, illetve 4,7 nap volt.

A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából a magyar lakosság 2008. évi utazási teveiről készített felmérés alapján a legnépszerűbb belföldi úti cél továbbra is a Balaton. A lakosság lényegesen több utazást tervezett a magyar tengerhez, mint a legnépszerűbb külföldi desztinációba, Horvátországba. Az ország belföldi vendégforgalmának  24,0 százaléka és vendégéjszakáinak 28,4 százaléka realizálódott a Balaton régióban 2008 első kilenc hónapjában. 

A régió turisztikai adottságai alapján természetes, hogy a legtöbben vízparti üdülésre érkeznek ide, jelentős azonban az egészségturisztikai szolgáltatások – jellemzően Hévíz és Zalakaros kínálata – a körutazások és a városnézés iránti érdeklődés is, de nem elhanyagolható a hivatásturizmus jelentősége sem. A Balatont erős, de az utóbbi években csökkenő szezonalitás jellemzi, már nem csak júliusban és augusztusban érdemes ide utazni.

évértékelés Balaton MT Zrt
Kapcsolódó cikkek