Magyar gazdaság

Veres: Jövőre teljesítjük az ERM-II-belépés hiánykritétiumát

Magyarország jövő év novemberére biztonságosan teljesíteni tudja az ERM II. árfolyamrendszerbe történő belépés hiánykritériumát, ami az euró pár éven belüli bevezetésének egyik első feltétele - mondta Veres János pénzügyminiszter a közszolgálati televízió reggeli műsorában pénteken.

Veres János a Napkelte című műsorban kifejtette: a parlament által tárgyalt költségvetési törvényjavaslat módosításában 2,6 százalékos hiánycél szerepel, amely szigorú, mintegy 600 milliárd forintos költségvetési kiadáscsökkentéssel valósulhat meg.

Hozzátette: az Európai Bizottság és az IMF is elismeri, hogy a kormány által beterjesztett gazdaságpolitikai program biztosítja a kitűzött célok teljesülését. A pénzügyminiszter megjegyezte: a jelenlegi prognózisok alapján 50 százaléknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kormánynak nem kell eltérnie a jövő évi költségvetés jelenlegi előirányzataitól.

A kormányban megvan az a szándék, hogy még 2008-ban lehívja a 6,5 milliárd eurós uniós segítség első, 2 milliárd eurós részletét - mondta Veres János, hangsúlyozva, hogy a nyugdíjrendszer strukturális átalakítása csupán az utolsó, negyedik részlet lehívásának feltétele. A nyugdíjrendszer átmeneti stabilitása miatt azonban a különböző elemek folyamatos korrigálására van szükség - fűzte hozzá. Veres János megerősítette: tárgyalások folynak egy teljesítmény alapú juttatási rendszer bevezetéséről a közszolgálati szektorban.

Fontosnak nevezte a miniszter valamennyi magyar tulajdonban lévő forrás külföldről származó "visszahozatalát", ezért megfontolandónak tartja a parlament gazdasági és informatikai bizottságának javaslatát a magyar off-shore cégekből származó jövedelmek adókedvezményéről. Veres János hozzátette: "minden felelős politikai erőtől" várja a jövő évi költségvetés megszavazását.

hiánykritérium Veres János ERM II
Kapcsolódó cikkek