Magyar gazdaság

Az autóipar csak az első áldozat az elemzők szerint

Soha nem látott mértékben, éves alapon több mint 15 százalékkal esett októberben az új ipari megrendelések értéke az eurózónában.

Az uniós mélyülését jelző adatért elsősorban az autók iráni kereslet zuhanása a felelős: a közlekedési berendezésekre leadott megrendelések szeptemberhez képest 9,4 százalékkal, 2007 októberéhez képest pedig harmadával csökkentek.

Elemzők szerint azonban az autóipar csak az első áldozat, amelyet hamarosan újabbak követnek, ezért az Európai Központi Bank (EKB) az ipari adatok fényében nem várhat a további kamatvágásokkal. Az EKB korábban azt jelezte, hogy januárra kivárást tervez, felmérve az eddigi kamatmérséklések hatását. Október óta az európai jegybank három lépésben 175 bázisponttal, 2,5 százalékra csökkentette az irányadó rátát, amely 2009 során egyes elemzők szerint akár egy százalékra süllyedhet.

Az ipari megrendelések drasztikus csökkenése azokat a várakozásokat is megerősítette, amelyek szerint az év negyedik negyedében az eurózóna gazdasága sokkal nagyobb mértékben esik majd vissza a második és a harmadik negyedév 0,2 százalékánál. A jövő évi kilátások szintén egyre borúsabbak: Németországban a kieli IfW gazdaságkutató intézet éppen tegnap módosította jelentősen lefelé 2009-es előrejelzését. Az exportkereslet elapadása miatt az IfW immár nem kevesebb mint 2,7 százalékos zsugorodást jósol jövőre Ráadásul ezt 2010-ben is csak 0,3 százalékos növekedés követheti.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Európai Központi Bank IfW ipari termelés
Kapcsolódó cikkek