Magyar gazdaság

Kkv-k, jön a segítség! Íme, a 2009-es támogatási lehetőségek

A pénzügyi-gazdasági válság kedvezőtlen hatásainak mérséklése érdekében több, elsősorban a kis- és közepes vállalkozásokat kedvezően érintő változás lép életbe 2009. január 1-jétől.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a 2008-as esztendőt lezáró sajtóbeszélgetésen számos intézkedést jelentett be, illetve erősített meg. Ezek sorába tartozik, hogy az európai uniós források maximális kiaknázása érdekében tovább egyszerűsödnek a pályázati kiírások, gyorsabb lesz és kevesebb adminisztrációval jár a szerződéskötés, s felpörögnek a kifizetések is. További jó hír, hogy nő a biztosítéknyújtás alóli mentesség értékhatára, és az eddigi 25 százalékról az elnyert támogatás 40 százalékára nő a nyertes vállalkozások által felvehető előleg nagysága.

Erre a támogatási szerződés megkötése után nyílik lehetőség. Amennyiben a nyertes igényt tart rá, úgy a szerződéskötést követően 15 napon belül kézhez kaphatja a kért összeget. Az előleg révén rövid távon mintegy 100-150 milliárd forint többletforrás jelenik meg a kkv-szektorban.

Emellett még számtalan forrásbővítő intézkedést jelentett be a kormány, illetve a gazdasági vagy más tárca a reálgazdasági problémák kezelése érdekében, elsősorban az EU forrásaira és a költségvetés által biztosított fedezetre hivatkozva. Összesen csaknem 1950 milliárd forintnyi támogatásról van szó, amelyek befektetésének a célja az, hogy a lehető legnagyobb védelmet nyújtsák Magyarországnak a világgazdasági válság következményeivel szemben.

Ez utóbbi folyamatban a kormány, akárcsak az EU egésze, nagy jelentőséget tulajdonít a kis- és középvállalkozások szerepvállalásának, ezt a 2007–2013-as időszakra szóló közösségi források elosztásában is érvényesíteni kívánja.

Ezt szolgálja a néhány napja bejelentett forrásátcsoportosítás az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) keretében. Az ÚMFT 15 operatív programja közül 170 milliárddal a Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) az egyértelmű nyertese ennek a kormányzati döntésnek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Bajnai ÚMFT GOP Gazdaságfejlesztési operatív program
Kapcsolódó cikkek