Januártól a Főtáv tervei szerint olcsóbb lesz a fővárosban a távfűtés - erősítette meg a napilap információját Balog Róbert, a szolgáltató Főtáv Zrt. szóvivője. A 240 ezer budapesti távfűtéses lakásban élők az év elejétől végre nem emelésre, hanem csökkenésre számíthatnak a hő- és meleg-vízszolgáltatás árában.

Erre eddig nem volt példa, miután csak idén - a gáz világpiaci árának változása miatt - négyszer drágult a távfűtés. A várható csökkenés - melyhez még a cégtulajdonos fővárosi önkormányzat döntése is szükséges - két tételből adódik össze. Egyrészt csökkenhet a távhőszámla nagyobb részét kitevő hődíj: a mai 3750 forintos gigajoulonkénti egységár 5-6 százalékkal mérséklődhet.

Erre az ad lehetőséget, hogy a budapesti távhőszolgáltató és a tulajdonos főváros képviselői hosszas tárgyalás után árengedményt értek el a Főtáv Zrt. legnagyobb hő-beszállítójánál, a Budapesti Erőmű Zrt.-nél (BE). Balog hozzátette: a Főtáv javasolni fogja a fővárosi közgyűlésnek az - amúgy 2007 áprilisa óta nem emelt - alapdíj csökkentését is.