A távmunka kiváló eszköz lehet a válság kezelésében, mert a munkaerő kiszorítása helyett bővíti a foglalkoztatást – fejtette ki tegnap Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a VII. Országos Távmunka Konferencián. Lassan beérnek az eddigi információtechnológiai fejlesztések, ez tovább növeli e foglalkoztatási forma jelentőségét.
A távmunkában dolgozók munkaerőn belüli arányát a mai 4,5-5 százalékról 8-10-re szeretnék növelni 2013-ig – mondta a Világgazdaság kérdésére Simon Gábor, a szakminisztérium államtitkára, a Távmunka Tanács elnöke. Az uniós átlag 13-14 százalék. Simon szerint az EU-s operatív programokkal 14-15 milliárd forint tervezhető távmunkaprojektekre, de a többi tárca forrásaival kiegészülve az összeg elérheti akár a 30 milliárdot is.
Várhatóan 2010 első fél évében a kormány létrehoz egy távmunkacentrumot, amely a képzések, az oktatás és a szolgáltatásokkal kapcsolatos információk adatbázisa lenne. Folytatódnak a képzési programok s a szolgáltatástudományok magyarországi adaptációja. A szakmák 11 százaléka – elsősorban az irodai ügyintézés terén – távoktatás keretében elsajátítható. KÁ

Kísérlet

A szaktárca kísérleti távmunkaprogramot indít a Magyar Posta Zrt.-vel közösen. Szigetváron olyan logisztikai központot hoznak létre, amely főként a hátrányos helyzetű kistérségekre koncentrál majd.