Magyar gazdaság

Állami részesedés tőzsdei cégekben? A bajban lévő vállalatokat segítené ki a német tervezet

A formálódó új, 100 milliárd eurós gazdasági mentőcsomag felhasználásaként az állam részesedést szerezhetne a DAX tőzsdei indexben szereplő 30 nagyvállalat némelyikében – közölte a terv egyik indítványozójának tekintett Jürgen Rüttgers.

 A CDU politikus – aki Észak-Rajna-Vesztfália tartományi kormányát vezeti – elégedetten nyugtázta, hogy az indítványt a szociáldemokraták is készek lennének támogatni. Az újabb gazdasági mentőcsomag jelentős hányadát eredetileg a közepes méretű – de az ipari-műszak bázis integritása szempontjából kulcsfontosságú – cégek sorának életben tartására szánták. Rüttgers javaslata szerint azonban az összegből akár 5-10 olyan DAX-vállalatnak is juttathatna tőkét az állam, amely nehezen jutna hitelhez vagy amelynek problémái vannak a sajáttőke-hányaddal. Az állami pénzt akár csendes-befektetés, akár részvényvásárlás formájában is el lehetne juttatni a kiválasztott cégekhez.

A lépés fő célja az lenne, hogy életben maradhassanak olyan vállalatok, amelyek egyébként képesek lennének megfelelő jövedelmezőségi szint mellett a működésüket fenntartani. Kizárnának viszont a segélyakcióból minden olyan céget, amelynek a fennmaradása hosszú távon nem látszik biztosítottnak. A finanszírozási műveleteket a KfW Förderbank közreműködésével bonyolítanák le.

Az elképzelést máris támogatásáról biztosította a szövetségi parlament szociáldemokrata frakciójának helyettes vezetője. Ludwig Stiegler – a Handelsblattnak adott nyilatkozatában – kijelentette, hogy egyelőre még nem áll lángokban egyetlen DAX-nagyvállalat sem, előfordulhat azonban, hogy már az év folyamán egyeseknél finanszírozási problémák lépnek fel. Ilyen esetben meg kell ismételni a bankszféra stabilizálására foganatosított intézkedéseket – hangoztatta a képviselő.

tőzsdei állami cég DAX német részesedés
Kapcsolódó cikkek