Magyar gazdaság

Davosi csúcs - A kis szigetek ott vannak, de mi nem

A gazdasági és politikai vezetők egymás közötti „hálózatépítésén” kívül arra is páratlan lehetőséget kínál a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) idei találkozója, hogy a döntéshozók némi bizalmat öntsenek a válság újabb és újabb fejleményeitől elcsigázott gazdasági szereplőkbe.

André Schneider, a WEF szervezőbizottságának vezetője szerint a fórum résztvevői az elmúlt hónapok frusztrációja után végre a remény jeleit szeretnék közvetíteni. A Handelsblatt pedig úgy fogalmaz: sok vállalatvezető vár iránymutatást a svájci üdülőhelyre utazó politikusoktól, elsősorban a válságkezelésben eddig is nagyon határozottnak mutatkozó Gordon Browntól.

A brit miniszterelnökön kívül további több mint negyven állam- és kormányfő, három tucat pénzügyminiszter és közel húsz jegybanki vezető adja meg a ma kezdődő és vasárnapig tartó rendezvény rangját. Barack Obama amerikai elnök – minisztereihez, legfőbb tanácsadóihoz és Ben Bernanke Fed-elnökhöz hasonlóan – ugyan otthon marad, de Ven Csia-pao személyében most először a kínai miniszterelnök is ellátogat Davosba, ahol többek között Vlagyimir Putyin orosz és Angela Merkel német kormányfővel is alkalma lesz egyeztetni.

Bár a világ legtöbb állama – beleértve egészen apró szigetországokat is – magas szinten képviselteti magát Davosban, a magyar kabinet nevében senki nem lesz jelen a konferencián – tájékoztatta a Világgazdaságot a Kormányszóvivői Iroda.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

WEF Obama Davos Bernanke Merkel Fed Brown Schneider
Kapcsolódó cikkek